Busuiocul

Denumit şi vasileac sau borjolică, aceasta provine din limba greacă – basileus („rege”) şi se spune că era  folosit în vechime în leacuri şi unguente de care aveau parte doar regii. Se spune că busuiocul a crescut pe locul unde Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au desoperit Sfânta Cruce.

Este o plantă ierboasă ce provine din Asia tropicală; aroma puternică a busuiocului este dată de eugenol – o substanţă chimică prezentă şi în cuişoare, de citral, przent în lămâi, de cinnamate, care se găseşte în scorţişoară, de methyl chavicol care dă aroma tarhonului, linalool, o aromă prezentă în coriandru, de anetolul din anason, etc.

În frunzele de busuioc sunt prezente 6 substanţe chimice care se cuplează direct pe suprafaţa membranelor celulelor ficatului, detrminând, în lanţ, o serie de reacţii chimice care au ca finalitate creşterea cantităţii de enzime necesare funcţiilor ficatului.

Busuiocul purifică, deblochează şi sublimează tendinţele emoţionale joase (sexuale) către cele afective şi mentale superioare. Limpezeşte şi linişteşte mintea şi inima aducând claritate, deschidere, luminozitate; mucilagiile conţinute ajută la dizolvarea blocajelor emoţionale generând bunăvoinţă, îndulgenţă faţă de toate fiinţele, împăcare, armonie cu toată creaţia.

Pentru că are şi puterea de a stimula secreţia de lapte la mamă, persoana se „dilată” în bucuria iubirii ocrotitoare; uleiurile volatile din compoziţia busuiocului, aduc în viaţa noastră forţă şi stabilitate, protecţie şi imunitate faţă de atacurile subtile; ne ajută să simţim, să percepem înţelesuri profunde ale sacrului ceeace ne ajută să ne dăruim lui Dumnezeu, Sinelui suprem.

Ceaiul de prepară dintr-o lingură de busuioc uscat şi mărunţit la fiecare 200 ml apă purificată osmotic. Se fierb la foc mic, împreună, apoi se lasă 10 minute la infuzat. Se consumă 2 cănu după mese şi o cană seara înainte de culcare.

Ceaiul de busuioc ajută la eliminarea toxinelor provenite din grăsimi, carne prăjită, coloranţi chimici, creşte cu 15% secreţia alcool-dehidrogenazei – enzima care ajută la eliminarea alcoolului din organism, reglează glicemia, tiroida, suprarenalele, are acţiune antispastică superioară papaverinei. Mai este indicat în alte afecţiuni: aerofagie, aerocolie, colici, flatulenţă, colon spastic, colită de fermentaţie, gastroduodenite, ulcer gastric şi duodenal, parazitoze intestinale, cistite, prostatite, bronşite, gripă, pneumonii, eczeme, mâncărimi ale pielii, oboseală, dureri reumatice sau pentru stimularea secreţiei de lapte la mame.

Nu se dă la copiii sub 3 ani; la gravide poate produce vărsături.

 

One Response to “Busuiocul”

Trackbacks

You must be logged in to post a comment.

7 vizitatori online acum
3 vizitatori, 4 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 11 la 09:01 am UTC
Aceasta luna: 27 la 04-07-2018 07:01 pm UTC
Acest an: 146 la 01-14-2018 03:57 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC