Cârpele de vase – surse de îmbolnăvire

Forumul Ştiinţific Internaţional din Marea Britanie a concluziont într-un studiu că 84% din cârpele de spălat vase sunt contaminate cu o bacterie numită listeria. Doar dacă stoarcem un burete de vase sau o cârpă de spălat vase, ne putem contamina cu peste un milion de bacterii.

Buretele de la bucătărie poate conţine peste 134.000 de bacterii pe 2 cm pătraţi, potrivit unui studiu realizat în 2007 de Hygiene Council. Cercetarea a mai arătat că bureţii de bucătărie sunt păstraţi mai mult timp decât ar trebui (ar trebui schimbat săptămânal), permiţând bacteriilor să se înmulţească, afirmă Kelly Bright de la Universitatea din Arizona (SUA).

Contaminarea se face dacă tăiem carnea crudă, o spălăm, după care o punem într-un alt vas pe care îl spălam cu acelaşi burete. Pe acesta se poate găsi Salmonela, care poate cauza toxiinfecţii, şi Campylobacter, care poate provoca diaree şi dureri abdominale.

Chiuveta din bucătărie. Indiferent dacă este goală sau plină cu vase, chiuveta este întotdeauna un loc plin cu bacterii. Noi punem adeseori alimentele în chiuvetă pentru a le spăla sau pentru a le tăia, motiv pentru care aici se găsesc peste 500.000 de bacterii pe 2 cm pătraţi. „Detergentul de vase nu ucide bacteriile“, vă avertizează Philip Tierno, director de microbiologie şi imunologie la Tisch Hospital, din cadrul New York University Medical Center

Robinetele au nevoie de igienizări periodice. Cele de la bucătărie au peste 13.000 de bacterii pe 2 cm pătraţi, iar cele din baie, mai mult de 6.000 pe aceeaşi suprafaţă.

Patul ar trebui „protejat“ cu pătură şi lenjerie. Salteaua şi pilotele furnizează hrană pentru acarieni. „În saltea se gă-sesc numeroase secreţii“, afirmă Philip Tierno.

Dr. Charles Gerba de la Universitatea Arizona din Tucson, a analizat cârpele folosite de sute de persoane la spălatul vaselor în cinci mari oraşe ale statului şi a concluzionat că o mulţime de oameni se îmbolnăvesc de la ele.

70% din aceste cârpe prezentau diferiţi agenţi patogeni, cum ar fi stafilococi.

20% prezentau salmonella germen care poate produce afecţiuni digestive  serioase (New Scientist -2 septembrie 1995).

O clanţă contaminată cu bacterii periculoase poate infecta cel puţin 14 persoane care o ating. Clanţele, pe lângă robinete, dispozitivele de tragere a apei de la toaletă sau cele de picurare a săpunului lichid, sunt modalităţile cele mai simple de a ne „pricopsi” cu viruşii sau microbii lăsaţi de cineva care nu s-a spălat pe mâini după ce a fost la toaletă.

Simpla tragere a apei după un episod diareic poate infecta scaunul, capacul dar şi aerul cu bacterii periculoase, acre pot supravieţui în apa toaletei până la 50 de zile (Jurnalul de Microbiologie Aplicată -2000, 89:137)

You must be logged in to post a comment.

2 vizitatori online acum
0 vizitatori, 2 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 6 la 01:12 am UTC
Aceasta luna: 29 la 06-15-2019 04:47 pm UTC
Acest an: 41 la 02-27-2019 11:45 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC