Ce ştim despre menstruaţie

Funcţionarea ciclului menstrual este asemănătoare lansării unui vehicol spatţial, în cazul nostru oul, în timp ce se amenajează pista de lansare.
Un dispozitiv gigantic, uterul trebuie pregătit pentru cazul în care micul călător intern se reîntoarce fertilizat.
În acelaşi timp tot ce s-a construit trebuie dărâmat ca să poate reîncepe luna viitoare totul de la capăt.
Este ca şi cum Cape Canaveral este dărâmat şi refăcut în fiecare lună până pe 30.
Când se termină perioada menstruală, ovarele încep să secrete, să elimine în sânge unul din principalii hormoni sexuali feminini – estrogenul. Apariţia acestuia este raportată Centrului Hormonal Superior – Hipofiza, care elimină şi ea un hormon de sprijin – hormonul de stimulare foliculară – FSH.

În timp ce estrogenul are acţiune asupra tuturor organelor de repreducere, FSH determină mărirea stratului interior al uterului.
La suprafaţa ovarului, oul este pregătit de lansare, momment în care începe secreţia celuilalt hormon feminin – progesteronul care intensifică pregătirile deje făcute asupra uterului.
Hipofiza răspunde şi ea la secreţia acestuia printr-un contra-hormon- LH sau hormonul luteinizant. Când nivelul de FSH şi LH în sânge atinge un anumit nivel, oul este lansat în abdomen. După ce pluteşte ceva timp în imensitatea pustie abdominală, este cules de două pâlnii imense – trompele uterine. În uter toate celulele sunt pline de sânge şi pulsează ritmic aşteptând oul lansat.
Dacă oul nu este fertilizat de un spermatozoid, Controlul Central apasă butonul „distruge” şi totul se prăbuşeşte. Membrana uterină şi sângele de rezervă este înnăbuşită şi eliminată fără milă. Celulele de la suprafaţă sunt lăsate să moară de foame; încete încet se vor desprinde şi vor fi eliminate cu milioanele.
Fluidul menstrual conţine jumătate sânge şi jumătate mucoasa sau membrana uterină desprinsă care s-a rupt. Sângele menstrual nu se coagulează, deci nu sunt cheaguri în sângele menstrual. De ce? Până de curând era un mister; s-a constatat însă că acest sânge a fost deja coagulat apoi el se lichefiază şi curge liber.
În următoarele trei zile toată magnifica şi ambiţioasa lucrare se duce pe apa Sâmbetei. De aceea menstruaţiei i se mai spune şi „Plânsul Uterului Dezamăgit”.
Proiectul va fi reluat însă luna următoare.

You must be logged in to post a comment.

9 vizitatori online acum
1 vizitatori, 8 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 14 la 08:13 am UTC
Aceasta luna: 38 la 06-03-2021 12:45 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC