Comportamentul non-verbal al manipulatorului
Privirea manipulatorului este instatbilă, dominatoare. O persoană non manipulatoare nu fixează prea mult timp interlocutorul, şi nu îi evită privirea.
Manipulatorul adoptă o “ascultare aversivă” adică nu îşi priveşte interlocutorul care îi vorbeşte, având aerul că este preocupat de altceva, sau chiar face altceva; nu se ridică, nu înclină capul în semn de salut, creînd celulilalt sentimentul de inoportunitate, un sentiment acut de devalorizare, de inutilitate.
Volumul vocii este mai puternic decât al celorlalţi, sau foarte slab creînd o atmosferă de complicitate sau intimitate. Monopolizează discuţiile întrerupând pe ceilalţi.
Gestica; este ori impozant, ori insignifiant. Adoptă uneori atitudini relaxate – PREA relaxate pentru situaţia respectivă, diferită de a celorlalţi şi pe care şi-o meţine pe toată durata reuniunii. Nu notează nimic atunci când ceilalţi o fac, lăsând impresia că el ştie totul sau că are o memorie excepţională. De fapt vrea să creeze impresia că nu are ce învăţa de la ceilalţi.
Gesturile; bate cu pumnul în masă sau arată cu degetul ameninţător, sau îşi răsucesc degetele, sau îşi freacă gâtul nervos, contractă maxilarele, mai ales când sunt nesiguri pe ei.
Mimica; este capabil să surâdă chiar şi atunci când situaţia este critică pentru el; se comportă ca şi cum nimic nu l-ar speria sau impresiona.
Vrea să creeze impresia că stăpâneşte situaţia. Îşi ascunde cu abilitate sentimentele reale, iar cel mai uşor îşi controlează mimica. Faţa manipulatorului ştie perfect să mintă.