Cum pregătim un grătar sănătos
Prepararea cărnii la grătar o poate transforma într-o adevărată bombă chimică periculoasă pentru sănătate.
Temperatura înaltă generată de cărbunii încinşi poate transforma carnea de porc, peşte, vită, pui, vânat în produse chimice nesănătoase. Crusta de arsură de la suprafaţă, formată de flăcări şi fum, conţine gudroane cancerigene periculoase pentru organism.
Ce putem face ca să mâncăm totuşi un grătar cu prietenii şi familia?
Cerem măcelarului să ne dea carne mai puţin grasă sau îl rugăm să îndepărteze grăsimea; aceasta se topeşte şi înteţeşte flăcările.
Înainte de a pune carnea pe grătar o marinăm folosind ulei de măsline, oţet şi condimente naturale (piper, dafin, etc). Reducem în acest mod cu peste 90% eventualele substanţe cancerigene post-prăjire.
Putem ţine feliile de carne la cuptor înainte de a merge la picnic, (preparare parţială) şi apoi doar foarte puţin timp pe grătar.
Împingem cărbunii spre margine pentru a reduce posibilitatea de apariţie a flăcărilor sub carne.
Dacă totuşi carnea s-a ars în timp ce a stat pe grătar, este suficient să îndepărtăm partea arsă şi să evităm s-o înghiţim chiar dacă poftim la ea pentru că este crocantă.