Cum putem salva o viaţă – manevra Heimlich

Henry Heimlich


In lume, peste 100.000 de oameni mor sufocati in fiecare an din cauza alimentelor sau a altor corpuri straine inghitite accidental si ajunse in trahee. Daca respiratia nu este reluata dupa doua minute, incep procese de distrugere ireversibila a creierului si moartea este iminenta. Datorita faptului ca victima nu poate vorbi, problema e posibil sa nu fie inteleasa sau sa fie interpretata gresit ca un atac de cord.

Dr. Henry Heimlich este un vizionar. El a creat Manevra Heimlich care a salvat vietile a mii de oameni inecati, sufocati cu mancare sau corpuri straine si victime ale astmului.

Manevra Heimlich este practic o solutie fara costuri in cazuri de urgenta si nu presupune o putere deosebita, echipament special sau antrenament de specialitate. In 1972, dr. Henry Heimlich a inceput sa investigheze mecanismul mortii accidentale prin sufocare. Acesta a explicat ca din motive fizice, lovirea unei victime sufocate in spate sau incercarea de scoatere a obiectului cu degetele, de obicei il duce pe acesta mai adanc in trahee.

CHIAR  DACA  RESPIRATIA  PERSOANEI  ESTE  COMPLET BLOCATA, O  CANTITATE  APRECIABILA  DE AER  RAMANE  IN  PLAMANI.

Acesta este motivul pentru care manevra are succes !

IN  TIMPUL MANEVREI, FACAND  COMPRESIE  ASUPRA  DIAFRAGMEI, ACEASTA  FORTEAZA  PLAMANII  SA  SCOATA  AERUL REZIDUAL  DIN  EI  SI  IN ACEST  FEL  CAILE  RESPIRATORII  SE  DEBLOCHEAZA.

SMURD – Dezobstructia cailor aeriene superioare

Pacient constient:

Obstructia cailor aeriene înseamna blocarea cailor aeriene superioare cu un bol alimentar sau un corp strain. Victima se va sufoca. Obstructia poate fi incompleta sau completa.

—>Daca victima este constienta va indica acest lucru prin prinderea gâtului cu o mâna sau cu doua mâini.

În cazul obstructiei incomplete respiratia este zgomotoasa, pacientul este aplecat în fata si încurajat sa tuseasca.

Daca aceasta nu da rezultate va trebui sa încercati o alta manevra, numita manevra Heimlich; se aplica atunci când obstructia devine completa.

Apropiati-va de victima din spate, cuprindeti-l pe sub brate, îndepartati picioarele, aseaza-ti o mâna la mijlocul distantei dintre ombilic si apendicele xifoid (vezi nota subsol), cu cealalta mâna prindeti mâna înclestata si faceti miscari bruste înauntru si în sus.

Aceste miscari vor comprima diafragmul care la rândul lui va comprima plamânii si presiunea creata în bronhii va arunca corpul strain în cavitatea bucala. Faceti aceste miscari pâna eliberati caile aeriene.

Pacient inconstient:

Daca victima devine inconstienta, întindeti-o pe pamânt si aplicati aceeasi manevra, încalecând picioarele victimei. Reperati locul, asezând podul palmei la mijlocul distantei dintre ombilic si apendicele xifoid (vezi nota subsol) . Asezati cealalta mâna peste aceasta (ca la masajul cardiac) si faceti compresiuni cu miscari bruste în adâncime si în sus.

Repetati aceste miscari de 4-5 ori dupa care, întorcând capul victimei într-o parte, verificati cavitatea bucala a acesteia pentru a îndeparta bolul alimentar sau corpul strain. Daca acesta nu este vizibil, încercati din nou sa ventilati, observând daca intra sau nu aerul. În caz de insucces repetati manevra Heimlich pâna când caile aeriene vor fi libere.

Sursa: http://www.smurd.com/pages/curs15.html

Manevra (metoda) Heimlich este o metoda de dezobstructie a cailor aeriene la care se poate apela in cazul in care victima se sufoca din cauza blocarii cailor aeriene cu un corp strain.

Corpul strain (un aliment, o bomboana, un obiect, etc.), ajunge in trahee si nu in esofag si blocheaza partial sau total caile respiratorii. Daca obstructia traheii este totala, aerul nu mai poate ajunge la plamani, iar victima se asfixiaza. In aceasta situatie, puteti interveni aplicand manevra Heimlich pentru a scoate obiectul aspirat pe trahee.In schimb, aceasta metoda este complet ineficienta daca victima poate respira, vorbi sau tusi.

Nu trebuie sa interveniti in niciun fel in timpul eforturilor victimei de a arunca obiectul prin tuse. Manevra Heimlich se efectueza atunci cand victima nu scoate niciun sunet.

Lovirea cu palma in mod repetat si cu forta intre omoplati se utilizeaza atunci cand manevra Heimlich (de compresiune abdominala) nu a fost eficienta.

Semnele obstructiei cailor aeriene

Sufocarea se produce in general in timpul mesei. Persoana care se sufoca este usor de recunoscut datorita urmatoarelor semne:

– isi duce involuntar mana la gat
– nu mai poate respira, vorbi sau tusi
– tegumentele isi schimba culoarea. Pielea se inroseste, apoi devine albastra, si in sfarsit, daca nu primeste ajutor, victima isi pierde cunostinta si moare. Atunci cand fluxul de oxigen la creier este intrerupt, creierul sufera leziuni foarte grave, care pot fi ireversibile incepand din al 3-lea minut de privare de oxigen.

Copilasii au o atractie deosebita pentru orice lucru nou si nu se pot abtine sa nu le exploreze si “gustativ”, daca dimensiunile permit! Asadar, ai mare grija ce lasi in preajma nazdravanilor de doi-trei ani – ei fiind cei mai “hrapareti”.

Jucariile pentru baietei nu sunt mai putin lipsite de pericole:

 • indieni din plastic
 • bile
 • dopuri
 • rotite
 • faruri de masinute
 • si multe alte o mie de nazdravanii ce se desprind din chinezescul plastic la contactul cu mioriticul ciment, sau mai cosmopolita gresie spaniola!

Alimente cu consistenta ferma si diametru sub doi-trei cm:

 • alune
 • masline
 • visine, cirese, boabe de struguri
 • morcovi cruzi
 • floricele
 • dropsuri, bomboane, etc.

Papusile pot fi si ele niste dusmani foarte bine disimulati. Ele poseda tot felul de “ispite inecacioase”:

 • ochisori si nasucuri viu colorate (de cele mai multe ori lipite)
 • obiectele de toaleta “papuseasca”
 • fundite,
 • pantofiori,
 • bijuterii.

Manevra Heimlich (manevra de salvare de la sufocare)

Manevra Heimlich in cazul adultilor si copiilor peste 1 an

Persoana care executa manevra se pozitioneaza in spatele persoanei care se sufoca si isi pune bratele in jurul taliei acesteia. Daca persoana care se sufoca sta in picioare, se pozitioneaza unul dintre picioare intre picioarele victimei pentu a o putea sustine daca aceasta isi pierde cunostinta.
Se pozitioneaza un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sanilor (sub stern).
Se apuca pumnul cu cealalta mana. Se impinge abdomenul rapid in sus, ceea ce poate determina obiectul sa sara afara. In cazul unui copil se impinge cu putere mai mica.
Manevra se poate repeta pana cand obiectul iese sau pana cand persoana isi pierde cunostinta.

Manevra Heimlich in diverse situatii

Manevra Heimlich la persoanele singure

Daca sufocarea apare la o persoana si nu este cine sa o ajute, aceasta isi poate aplica singura o apasare la nivelul abdomenului sau se poate apleca peste spatele unui scaun si sa apese puternic pentru ce obiectul sare afara.

Atitudinea la persoanelecare si-au pierdut cunostinta

Daca persoana isi pierde cunostinta, aceasta este asezata usor pe podea si se cheama ambulanta.
Se incepe resuscitarea cardiopulmonara, incluzand compresiunile la nivelul pieptului.
De fiecare data cand caile respiratorii sunt deschise, in timpul resuscitarii, trebuie verificata prezenta unui obiect in cavitatea bucala sau in gat. Daca se gaseste asa ceva, el trebuie scos.
Nu se fac apasari abdominale, cum ar fi manevra Heimlich.
Se continua resuscitarea cardiorespiratorie pana cand persoana devine constienta sau pana cand soseste ambulanta.

Manevra Heimlich la sugari (copii mai mici de 1 an)

Se aseaza copilul cu fata in jos pe antebrat, astfel incat capul acestuia sa vina mai jos ca pieptul (toracele).
Se sustine capul copilului cu mana. Nu trebuie sa se acopere gura copilului sau sa se rasuceasca gatul acestuia.
Pentru a scoate obiectul se bate cu mana spatele acestuia de 4 ori, intre cei doi omoplati (scapule).
Daca nu se pot elibera caile aeriene, se sustine capul si se intoarce copilul pe coapsa, cu fata in sus si cu capul spre podea (in jos). Se aplica 2 sau 3 degete pe partea inferioara a sternului si se apasa de 5 ori de jos in sus.
Se cauta obiectul in cavitatea bucala a copilului. Daca acesta se vede trebuie scos. Se pot face doua respiratii gura la gura.
Daca bataile pe spate si apasarea pe piept nu scot obiectul trebuie chemata ambulanta si inceperea manevrelor de resuscitare respiratorie.
Se continua bataile pe spate, apasarile pe piept si respiratiile gura la gura, pana cand copilul da afara obiectul si incepe sa respire de unul singur sau pana cand soseste ambulanta

In 1984  Dr. Heimlich a primit  Albert Lasker Public Service Award pentru realizarile sale in salvarea de vieti prin Manevra Heimlich, aceasta tehnica simpla si practica care previne moartea prin asfixiere.

A inventat de asemenea:

 • Heimlich Micro Trach- un tub minuscul care ajuta pacientii sa respire sub anestezie locala si se foloseste si in reanimarea pacientilor cu emfizem pulmonar si fibroza chistica.
 • A inventat o operatie care aduce un nou esofag ( tub pentru inghitirea hranei) victimelor cu defecte din nastere si cancer.
 • Valva sa pentru piept a salvat mii de vieti in razboiul din Vietman.

Dr. Henry Heimlich – dreapta – in timpul unei demonstratii a celebrei sale manevre de salvare.

Intre 13-19 aprilie 2008 a fost celebrata Saptamana Manevrei Heimlich. Dr. Henry Heimlich a vizitat Scoala Crestina din Cincinnnati, Ohio si a prezentat tehnica sa care a salvat sute de mii de oameni din lumea intreaga.

Inainte ca metoda sa fie introdusa in 1974, asfixierea era a sasea cauza de deces accidental in SUA.

Henry J. Heimlich, M.D.

In aprilie 2005 s-a instituit  Premiul Henry J. Heimlich pentru Inovatii in Medicina.

Dr. Heimlich a inspirat cercetatorii si studentii la medicina sa sparga conventiile, sa gandeasca creativ si sa se concentreze pe ceea ce conteaza: salvarea de vieti.

Cine doreste mai multe informatii le poate gasi pe site-ul Institutului Heimlich sau in alte surse de pe Internet.

http://www.heimlichinstitute.org/default.php

You must be logged in to post a comment.

15 vizitatori online acum
0 vizitatori, 15 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 20 la 06:04 pm UTC
Aceasta luna: 38 la 06-03-2021 12:45 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC