Despre virtuţile tăcerii

“Ajungem la cunoaşterea de sine prin tăcere şi linişte, prin trezvie şi luare-aminte. Părăsind cuvintele, apare o nouă conştiinţă. Tăcerea ne trezeşte din limitarea conştientizării, din nedeşluşitul viziunii” –spunea părintele Visarion.

“Tăcerea este o cale de a aştepta, o cale de a veghea şi o cale de a asculta cele ce se petrec înlăuntru şi în afara noastră. Este o cale a interiorizării, a opririi şi apoi a cercetării cămărilor inimii, şi centrul vieţii. Tăcerea nu este niciodată o simplă încetare a cuvintelor; Mai curând ea este pauza ce leagă toate cuvintele rostite şi nerostite – şi de fapt le dă sens. Tăcerea este cleiul ce lipeşte atitudinile cu acţiunile noastre. Tăcerea este plinătate, nu gol; ea nu este absentă, ci conştientizarea unei prezenţe. Intreaga fugă în pustie se poate rezuma prin prioritatea şi practicarea liniştirii” adăuga părintele Pimen.

Vrem cu toţii răspunsuri, gândim intens la ceeace avem de făcut, ne programăm mereu acţiunile; răspunsurile nu vin însă din memorie sau din gândire ci din liniştea din interior pe care uneori reuşim să o aducem în noi.

Când suntem liniştiţi şi tăcuţi ştim cel mai bine ce avem de făcut; tăcera activează inteligenţa profundă, la supraconştient.

Când vom reuşi să ne conectăm la linişte şi când vom deveni tăcuţi, viaţa noastră se va umple cu noi sensuri.

Atunci când avem o problemă şi suntem străbătuţi de întrebări, să îngăduim acestora să se aşeza precum noroiul din apă; în loc să gândim activ agitaţi la soluţii să le lăsăm mai bine să plece. Când vom fi liniştiţi soluţia va apărea din acea zonă necontrolabilă a gândirii de dincolo de noi.

Este înţelepciunea care vine din tăcere. Pentru că aşa cum spunea Rabindranath Tagore, “Micul adevăr e din cuvinte, limpezi şi scânteietoare-n minte: Marele Adevăr este o mare de tăcere cutremurătoare”.

You must be logged in to post a comment.

5 vizitatori online acum
0 vizitatori, 5 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 16 la 02:33 am UTC
Aceasta luna: 18 la 05-01-2021 09:25 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC