Două vorbe despre colesterol

Colesterelolul este produs în special în ficat dar în general în aproape toate celulele histiocitare şi reticulare care sunt peste tot în organism. Este o substanţă utilă care intră în structura membranelor celulare şi asigură „lubrifierea” vaselor de sânge care altfel ar fi distruse de torentul sanguin prin frecare.

Pentru a putea fi transportat unde este nevoie de el, colesterolul se leagă de nişte proteine „transportoare” numite LDL sau colesterolul „rău” care se găseşte în sânge şi HDL sau colesterolul „bun” care aduce înapoi la ficat excesul de colesterol de la diferitele organe.

Colesterolul este crescut în obezitate, diabet, xantomatoze diverse, alcoolism, sarcină şi este scăzut în insuficienţă hepatică, în unele boli infecţioase, pneumonie, febră tifoidă, endocardită malignă, hipertiroidism.

Valorile normale sunt:

Colesterol total< 200 mg/dl
LDL<100 mg/dl
HDL>60 mg/dl

În determinarea riscului de boală, alături de LDL crescut, un rol important îl mai au:

Prezenţa sau absenţa bolii cardiace ischemice

Afectarea arterelor membrelor inferioare – aşa numita “arterită”, afectarea arterelor cerebrale, prezenţa unui anevrism de aortă, diabet zaharat, multipli factori de risc asociaţi: fumat, hipertensiune arterială (TA>140/90 mmHg), HDL<40 mg /dl

Istoric familial de boală cardiacă ischemică (BCI) precoce ( BCI<55 ani la rude de sex masculin şi BCI<65 ani la rude de sex feminin), vârsta (bărbaţi>45 ani, femei>55 ani)

va urma

You must be logged in to post a comment.

2 vizitatori online acum
1 vizitatori, 1 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 7 la 04:20 am UTC
Aceasta luna: 10 la 12-09-2018 08:24 pm UTC
Acest an: 146 la 01-14-2018 03:57 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC