Grepfrutul- un aliat al sănătăţii

Este un fruct rezultat din încrucişarea accidentală a portocalei cu pomelo.

Partea bună a consumului acestui fruct este că reduce nivelul colesterolului în sânge, partea rea este că interacţionează cu anumite medicamente pe care le luăm şi pe care le inactivează sau, dimpotrivă, creşte nivelul de bioabsobţie. De aceea în multe spitale din America şi Europa este interzis consumul de grapefrut.

În pereţii intestinali ai tubului digestiv, există o enzimă numită CYP3A4 care face parte din sistemul de dezintoxicare al organismului şi care atacă orice intrus cum ar fi medicamentele. Sucul de grapefrut inactivează această enzimă, ceeace duce la o absorbţie mai mare a medicamentelor pentru inimă, imunosupresoare, suplimentelor de estrogen, etc.

Consumul a doar un fruct de grapefrut pe zi reduce nivelul colesterolului ”rău” LDL cu 20% – afirmă cercetătoarea israeliană Shela Gorinstein; grapefrutul roşu reduce şi trigliceridele.

Dar nu numai grapefrutul interacţioneză cu medicamentele; produsele lactate pot interfera cu antibioticele, alimentele care conţin tiramină (brânza, vinul roşu, varza murată, cârnaţii) pot creşte periculos tensiunea arterială atunci când luăm antidepresive, dogoxinul pe care îl luăm pentru inimă nu „se împacă” cu cerealele (ovăzul), iar broccoli poate diminua efectul anticoagulantelor.

Pentru a reduce riscul afecţiunilor cardiovasculare putem consuma mai multe fructe, legume; nişte curmale plus un pomelit (încrucişare dintre grapefrut şi pomelo) sunt excelente.

You must be logged in to post a comment.

5 vizitatori online acum
1 vizitatori, 4 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 7 la 04:20 am UTC
Aceasta luna: 10 la 12-09-2018 08:24 pm UTC
Acest an: 146 la 01-14-2018 03:57 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC