Reţetă sănătoasă: ulei de struguri şi…istorie

Afirmam într-un articol anterior că dacii erau invidiaţi pentru sănătatea şi longevitatea lor, dar şi pentru priceperea lor în arta vindecării sufletului. Ei erau renumiţi pentru pâinea pe care o coceau, pentru mierea şi produsele albinelor sau pentru mustul de struguri care le ofereau antioxidanţii cei mai performanţi (unul din secretele sănătăţii şi longevităţii lor). Mustul sau sucul de struguri era una din delicatesele de pe mesele lor dar şi din meniul aristocraţiei romane.

Grecii veneau în Dacia după vinul preparat de aceştia (Homer în Iliada afirmă: „Războinicii greci s-au dus în Thracia să găsească vinul”) iar Ovidiu ne povesteşte despre modul în care dacii îngheţau şi concentrau mustul de struguri pentru a obţine coniacul pe care îl râvneau atât chinezii cât şi egiptenii (Vitis Silvestris era soiul de viţă care i-a făcut celebrii  – ea fiind  cultivată în special de agathârşi).

Dionis era zeul viţei de vie la daci (Dionysos la greci sau Bachus la romani) iar sărbătoarea a fost preluată/împrumutată atât de greci cât şi de romani -sărbători pe care aceştia le-au transformat în adevărate orgii erotice interzise mai târziu de creştini. Dionis ( fiul lui Zeus cu Semele – fiica Harmoniei) se mai numea Liber (la traci) şi simboliza eliberarea vieţii odată cu venirea primăverii.

Mircea Eliade îl identifică pe acest zeu cu “Străinul din noi înşine, temutele forţe antisociale pe care le dezlănţuie patima divină”. Dimitrie Cantemir ne relatează cum erau exportate vinurile noastre la Ţarigrad, Varşovia, Viena, iar vinul de Cotnari se mai spune că era preferatul lui Napoleon Bonaparte.

Ştim de la doctorul nostru de familie sau de la nutriţionist că trebuie să evităm grăsimile hidrogenate trans (margarină sau ulei rafinat de floarea soarelui) şi să consumăm doar din cele vegetale nehidrogenate, cum ar fi uleiul de măsline (hidrogenarea permite uleiurilor ca prin rafinare acestea să fie împiedicate să se râncezească şi astfel să aibă o durată mai mare pe raft până sunt cumpărate de publicul consumator). Hidrogenarea parţială a grăsimilor vegetale prin rafinare sau încălzire (sau reîncălzire la temperaturi înalte), le transformă în grăsimi trans (o formă particulară mai “dreaptă” a moleculelor de grăsime vegetală comparativ cu moleculele naturale şi mult mai sănătoase numite cis şi care sunt ceva mai “ascuţite” ca formă).

Mici cantităţi de grăsimi trans sunt găsite în mod natural în mâncăruri precum unt, carne de porc, de miel, etc, dar cantităţi mai mari de grăsimi trans sunt găsite într-o gamă largă de alimente procesate la temperaturi înalte incluzând aici fast food, cartofii prăjiţi, burgerii şi puiul prăjit, margarina, biscuiţii, pâinea, prăjiturile, produsele de patiserie, pizza, etc.

Iată însă o informaţie cu adevărat interesantă şi care este şi motivul readucerii aminte a datelor istorice referitoare la daci expuse la începutul articolului. Mai presus decât uleiul de măsline cel atât de sănătos şi recomandat, există uleiul din sâmburi de struguri obţinut prin presare la rece. Acesta are o culoare galben aurie cu nuanţă uşor verzuie, gust uşor dulce şi fără miros. Conţine cantităţi mari de vitamina E, F dar şi minerale precum zinc, cupru şi seleniu. Zincul înfluenţează secreţia de testosteron şi potenţa bărbatului iar seleniul este de asemeni esenţial pentru sănătatea ficatului (factor hepatic 30 alături de vitamina E şi tiaminoacizi), antioxidant, anticanceros, antianemic sau antiischemic (seleniul organic este mai uşor absorbabil de către organism comparativ cu seleniul mineral anorganic ambalat în capsule care are o rată de absorbţie de maxim 30%).

Cea mai importantă componentă însă a uleiului de sâmburi de struguri sunt procianidele (prescurtat Opc) – agenţi anti-îmbătrânire de 50 de ori mai puternici decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternici decât vitamina C (anihilează un număr mult mai mare de radicali liberi). Întrucât tehnologia de obţinere este mai complicată şi mai laborioasă, acesta este mai scump decât cel mai bun ulei de măsline (să nu uităm că datorită calităţilor pro-sănătate, uleiul de măsline este de departe alimentul cu gradul cel mai ridicat de falsificare şi contrafacere).

Uleiul din sâmburi de struguri este indicat a fi folosit nepreparat termic (la 50 de grade îşi pierde toate virtuţile curative) în cantitate de 150-200 ml de trei ori pe zi în alimentaţie sau înghiţit pur şi simplu.

You must be logged in to post a comment.

5 vizitatori online acum
1 vizitatori, 4 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 7 la 04:21 am UTC
Aceasta luna: 13 la 08-08-2019 08:36 pm UTC
Acest an: 41 la 02-27-2019 11:45 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC