Roşiile şi sănătatea

Roşiile ocupă  locul doi, după cartof, ca utilizare în bucătăria noastră. Apar în reţetele culinare ale astecilor care o numeau xitomatl, alături de ardei şi porumb. În Europa este descrisă pentru prima dată în 1544 şi denumită pommo d,Oro – mere de aur.

Culoarea roşie este dată de o substanţă numită licopen; aceasta reduce rata de îmbolnăvire de cancer de prostată cu 45% la bărbaţi (studiu efectuat de Harvard University). La un număr de 200 de şobolani bolnavi de  cancer li s-a administrat unui grup praf de roşii iar celorlalţi extract de licopen. Cea mai mare rată a mortalităţii a fost la şobolanii care au primit licopen pur; concluzia este că roşiile mai au şi alte componente care ne protejează de cancer şi că nu este recomandat consumul exagerat de suplimente nutritive care să înlocuiască alimentele naturale. Tot la aceşti şobolani s-a mai observat ceva: aceia care au primit mâncare mai puţină au trăit mai mult decât cei care primeau mâncare pe săturate!.

Sucul de roşii conţine flavonoide- substanţe care au efecte anti-coagulante care reduc riscul de a face atac de cord. Acest risc îl avem atunci când stăm pentru mult timp în aceeaşi poziţie – de exemplu când facem călătorii lungi cu avionul. Cheagurile formate la nivelul picioarelor pot migra spre inimă sau plămâni cu consecinţe catastrofale. În aceste situaţii este recomandat sucul de roşii (fără vodcă!).

You must be logged in to post a comment.

1 vizitatori online acum
0 vizitatori, 1 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 7 la 04:20 am UTC
Aceasta luna: 10 la 12-09-2018 08:24 pm UTC
Acest an: 146 la 01-14-2018 03:57 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC