Să învăţăm să salvăm

Am văzut o mulţime de accidente, de situaţii în care semeni de-ai noştrii se aflau în pericol, fie că erau electrocutaţi, înnecaţi aveau un infarct sau suferiseră un  accident. Fiecare minut de întârziere în aplicarea măsurilor de reanimare, scade cu 15% şansele de supravieţuire ale victimei. Resuscitarea are rolul de a asigura un flux de sânge minim dar extrem de important pentru creier şi inimă.

Ce facem până vine Ambulanţa? Asistăm indiferenţi, neputincioşi şi neştiutori cum persoana işi reduce şansele de supravieţuire sau acţionăm? Cum ?

Ne apropiem cu grijă, evaluăm rapid şi atent zona ca să depistăm eventuale pericole pentru noi şi victimă (cabluri electrice, sau altceva care ne-ar putea accidenta şi pe noi)

Scuturăm ferm umărul persoanei şi o întrebăm; „Cum te simţi?”; dacă nu răspunde, este inconştientă, nu mişcă, strigăm tare după ajutor pentru a ne mai auzi şi altcineva.

Sunăm la  numărul de urgenţă 112 şi transmitem în cuvinte simple, clare, fără lamentări inutile informaţii despre locul unde ne aflăm şi despre situaţia persoanei (este inconştientă, nu respiră, etc)

Nu mişcăm victima decât dacă este absolut necesar (riscăm să secţionăm măduva spinării dacă există traumatisme craniene). Poziţia de resuscitare este întins cu faţa în sus;o mână o punem pe fruntea pacientului, se pune capul în hiperextensie (spre spate), în timp ce cu cealaltă mână  ridicăm madibula

Începem imediat manevrele de resuscitare; stabilim (nu mai mult de 10 secunde) dacă victima respiră sau nu, privind şi ascultând cu atenţie.

Dacă nu respiră, îi ridicăm bărbia, îi închidem nasul şi după ce am tras puternic aer în piept, îl expirăm în gura  victimei; în prealabil am verificat dacă în gură are sau nu corpi străini (proteză, etc) pe care le scoatem cu degetul înfăşurat în batistă. Înainte de a aplica gura noastră pe cea a victimei punem o batistă pe gura acesteia sau pe nas dacă nu putem face manevra pe gură.

Aplicăm podul palmei pe torace şi cu mâinile întinse una pe cealaltă, executăm apăsări ale toracelui cu toată greutatea fără a ridica mâinile de pe torace. Deprimarea (apăsarea) toracelui nu trebuie să depăşească 5 cm; ritmul este de 100 de apăsări pe minut. L a fiecare 30 de apăsări executăm 2 însuflări.

Continuăm manevrele până victima începe să respire singură sau până vine ambulanţa. Trebuie să avem permanent grijă de cap şi de gât pentru a nu agrava eventualele leziuni ale coloanei cervicale

You must be logged in to post a comment.

5 vizitatori online acum
0 vizitatori, 5 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 14 la 10:58 am UTC
Aceasta luna: 38 la 06-03-2021 12:45 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC