Soia şi cancerul de sân

În anii 40’ fermierii australieni au observat că oile care păşteau un anumit tip de trifoi nu se mai reproduceau normal. La analiza urinei acestora s-a constatat că se regăsea o substanţă numită equol – similară unui hormon feminin – estrogenul. Bacteriile din intestinul oilor transformau anumiţi fitonutrienţi din compoziţia trifoiului în equol.
Alimentul de bază în Asia- soia conţine de asemeni fitoestrogeni sau izoflavone.
Femeile care, de-a lungul vieţii sunt supuse unei cantităţi mai mari de estrogen ,sunt supuse în acelaşi timp riscului de a face cancer de sân. Acestea sunt femeile care ajung devreme la pubertate (aici un rol important îl au ambalajele de plastic, sticlele de plastic în care depozităm apa, sucurile, etc) sau intră târziu la menopauză, fac puţini copii sau nici unul.
Numărul total de cicluri de-a lungul vieţii este legat de riscul de a face cancer de sân.
Japonezele au un ciclu lunar care mai lung – de 32 de zile comparativ cu femeile nord-americane al căror ciclu este de 29 de zile; asta înseamnă că japonezele au cu până la 40 de cicluri mai puţin pe parcursul vieţii. În urina lor există peste 1000 de fitoestrogene decât în cea a femeilor nord-americane. Explicaţia poate ţine de faptul că japonezele consumă de 30 de ori mai multe produse de soia, iar cele care emigrează în America şi trec la alimentaţia tipic americană vor avea acelaşi risc de a face cancer de sân ca şi ceilalţi americani.
Celulele mamare conţin receptori pentru estrogeni de care se poatre lega estrogenul exact ca şi cum am băga o cheie în broască. Acest fapt stimulează nucleul celulelor care în final duce la proliferare (înmulţire) celulară. Izoflavonele din soia sunt nişte estrogeni slabi; aceştia se fizează pe receptorii de pe celule dar nu influenţează nucleul şi nici nu lasă estrogenul să se mai fixeze pe receptori. Este ca şi cum am introduce în broască o cheie nepotrivită; nu o putem răsuci dar nici alta în loc nu mai putem introduce.
Cercetătorii de la Harvard au desoperit că şobolanii trataţi cu izoflavone timp de două săptămâni şi apoi injectaţi cu celule canceroase au prezentat mult mai puţine tumori dezvoltate. Conform rezultatelor unor cercetări efectuate în Singapore, incidenţa cancerului de sân este invers proporţionlă cu consumul regulat de soia.
Genisteinul – principala izoflavonă din soia mai are o proprietate şi anume reduce dezvoltarea vaselor de sânge care alimentrează tumorile (efect anticancer).
Soia are efect protector mai mare atunci când este consumată înainte de pubertate; după memopauză efectele sunt nesigure.
Soia mai conţine un acid gras specific, acidul alfa-linoleic care, scade riscul apariţiei bolilor cardiace independent de scăderea colesterolului.

You must be logged in to post a comment.

4 vizitatori online acum
0 vizitatori, 4 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 7 la 04:20 am UTC
Aceasta luna: 10 la 12-09-2018 08:24 pm UTC
Acest an: 146 la 01-14-2018 03:57 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC