Traumatisme uşoare. Ce facem?
Neglijarea unor accidentări banale poate duce la complicaţii
Atunci când alergăm, sau ridicăm greutăţi se întâmplă să suferim de întinderi musculare sau de ligamente sau entorse uşoare pe care de cele mai multe ori le „trecem cu vederea”. Ignorarea unor astfel de traumatisme poate avea consecinţe neplăcute – sechele greu de corectat, dureri la mobilizare greu de tratat, sau problema se poate agrava sau croniciza.
Cum putem preveni astfel de neplăceri?
Imediat după accidentare ne protejăm muşchiul, tendonul sau ligamentul de agravarea leziunii prin repaus; acesta oferă organismului timp şi mijloace (energie suplimentară) pentru a începe procesul de „reparare”. Aplicăm o pungă cu gheaţă învelită într-un prosop; „recele” reduce senzaţia de durere şi umflătura (edemul). Gheaţa se ţine maxim 20 de minute iar apoi se face pauză tot de 20 de minute şi se foloseşte doar în primele zile după accidentare. Înfăşurăm zona afectată cu un bandaj elastic; dacă simţim sub acest pansament că ţesutul „pulsează” lărgim bandajul, înseamnă că este prea strîns. Ridicăm zona lovită deasupra inimii; de exemplu sprijinim piciorul cu entorsă pe perne care să îl ţină ridicat.
După aproximativ 2 zile procesul de vindeacre este vizibil; dacă nu simţim nici o schimbare, mergem la medic pentru investigaţii suplimentare.