Mai există feminitate?

Am stat la o terasă din centru şi apoi la Casa Tineretului la un suc şi am admirat vreo două ore câteva zeci de femei care treceau în sus sau în jos pe stradă şi am avut atunci când am plecat o acută senzaţie de oboseală. Am avut impresia că femeile sunt din ce în ce mai obosite, mai chinuite. Prizoniere ale grijilor, a chivernisirii ultimului bănuţ, a neînţelegerilor de tot felul ele, mai trebuie să suporte şi capriciile unei mode care nu prea mai are legătură cu feminitatea.

Spuneam într-un articol anterior că “atracţia” dintre femei şi bărbaţi are la bază diferenţele existente în primul rând la nivelul chimiei creierelor. Bărbaţii sunt “prizonierii” unor scheme mentale, unor pattern-uri, stereotipii sau tipare înnăscute care îi determine să “întoarcă privirea” şi s-o dorească pe aceea care le-a atras atenţia. De ce se întâmplă aşa? De exemplu sânii plini şi decolteul îl trimite pe mascul cu gândul la fese şi la organul de sub ele, picioarele lungi înseamnă maturizare sexuală şi îi atrage atenţia la locul unde acestea se întâlnesc (fustele scurte, tocurile înalte creează/accentuează iluzia unor picioare mai lungi), fesele în formă de piersică îi sugerează instinctiv o femeie fertilă care poate susţine o sarcină (pui), talia subţire “îi spune” că nu este gravidă, deci poate fi disponibilă (însămânţată), gura senzuală, buzele roşii trezesc şi ele puternice ecouri genital/sexuale, nasul mic sugerează o faţă de fetiţă ajunsă la maturitate sexuală (20 de ani) dar trezeşte şi instinctele paterne protectoare, etc. Modelul feminităţii a fost diferit în funcţie de spaţiu şi timp. In Egiptul Antic erau la modă femeile cu nasul proeminent (azi nici un manechin nu are nasul mare) iar la începutul secolului XX, femeile purtau corsete pentru a-şi accentua dimensiunea cât mai redusă a taliei. În anii ’60, domina rotunjimea formelor (femeia cât mai grasă) şi voluptatea sânilor (cât mai mari), pentru ca în prezent să apară modelul femeii (foarte) slabe (“şnur”) şi cu sâni mici (“capace”).

Din perspectiva bărbaţilor, am fost obişnuiţi să privim sâni, funduri, picioare, buze însă rareori mai ştim să apreciem o femeie în ansamblul ei, rareori mai ştim să apreciem Femeia, eleganţa, ţinuta/atitudinea care o face specială şi care îi conferă acea calitate unică numită “feminitate”. Femeile pe care le-am văzut ieri erau obosite de alegerea culorii ojei, a rujului, a culorii vopselei de păr, a pantofilor, a cremelor hidratante antirid (toate acestea cât mai scumpe pentru că societatea ne învaţă că ce e ieftin aşa cum e apa de exemplu, nu e relevant!), a alimentelor care nu îngraşă, etc – lucruri care contează, desigur, dar care nu au legătură cu adevărata feminitate/senzualitate.  O femeie pe deplin “feminină” este o femeie eliberată de inhibiţii psiho-mentale, de complexe de inferioritate, de sugestii negative. Aceasta îşi exprimă natural şi spontan misterul ancestral, farmecul nativ, “eternul feminin” cel care a bulversat poeţii de-a lungul secolelor şi care înseamnă ceva ce nu se cumpără la tarabă sau din cataloage – sensibilitate, gingăşie, graţie, spontaneitate, dăruire, puritate, iubire, fragilitate, delicateţe, vulnerabilitate, ispită calităţi pe care toate femeile le au înscrise în gene. Feminitatea nu se cumpără, nu se serveşte ca desert ci se descoperă, se emană. Dar cum ai putea să îţi redescoperi/accentuezi feminitatea?

Când mergi pe stradă nu trebuie să te ondulezi prea mult, ţine capul drept, bărbia înainte (sunt prea multe femei încovoiate şi cu capul plecat). Fiecare mişcare trebuie să sugereze graţie/eleganţă. Păşeşte uşor şi legănat, sigură şi cu un uşor surâs în colţul gurii. Nu trebuie să mergi prea repede (senzaţie de corp dezordonat). Când stai, mâinile trebuie să stea liniştite pe masă sau pe genunchi fără să agite pixuri, pahare, batiste sau hârtii. Nici o femeie nu ar trebui să fumeze când merge pe stradă (am văzut aşa ceva – oribil!) sau ar trebui să evite să se scarpine în cap, să-şi aranjeze obsesiv fusta (uneori prea scurtă), să râdă strident (un zâmbet are efect mai intens), să vorbească prea repede (enervant că nu înţelegi tot ce spune), să îşi aranjeze excesiv părul, să fie mereu supărată (înfumurată), să înjure sau să-şi roadă unghiile. Părul nu trebuie să aibă culori extravagante pentru a atrage atenţia; e suficient să fie natural dar îngrijit. Tocurile nu trebuie să fie prea mari, comoditatea la mers înseamnă şi o coloană vertebrală mai sănătoasă. Femeile care şi-au descoperit feminitatea ştiu să şi-o păstreze/aprecieze. Zilnic trebuie ca în faţa oglinzii (de preferat goală) să te lauzi, să îţi faci singură complimente şi să îţi redescoperi acele părţi “bune” (a-ţi iubi corpul este esenţial). Dimineaţa înainte de a pleca de acasă priveşte-te încă o dată în oglindă şi spune: “sunt frumoasă, sunt inteligentă, sunt sănătoasă, am încredere în mine şi pot să realizez orice îmi propun în această zi”. Nu trebuie să spui niciodată tot ce ştii partenerului, prietenilor, colegilor– asta te va face şi mai frumoasă. Nu există femei urâte, există doar femei care se văd astfel. Şi pentru că feminitatea a devenit o noţiune uitată sau alterată de o media televizionistică agresivă care arată mereu bărbaţilor manechine semi-dezgolite, posesoare doar de chiloţi-şnur, auzim din ce în ce mai des de femei înşelate cu piţipoance, şantajate, tratate fără respect, abuzate. Din acelaşi motiv femeile renunţă la propria feminitate (o armă redutabilă care poate îngenunchea orice bărbat când îi cunoşti “manualul de folosire”) şi îşi doresc carieră, independenţă pe toate planurile accentuând diferenţele, fractura de sexul aşa-zis “tare”, problemele, grijile, necazurile, deprimarea, sentimentul ratării. Dumnezeu nu ne-a abandonat în acest colţ întunecat al Universului pentru a trăi complicat ci simplu şi ne-a dăruit, avem în noi înşine tot ce ne trebuie pentru a fi împliniţi atunci când vom fi chemaţi la El.

You must be logged in to post a comment.

4 vizitatori online acum
0 vizitatori, 4 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 8 la 03:00 am UTC
Aceasta luna: 38 la 06-03-2021 12:45 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC