Pe scurt despre bolile ochilor noştrii II

Prezbitismul –dificultatea de a citi la lumină slabă literele mici. Prezbitismul este consecinţa pierderii tonusului şi flexibilităţii muşchilor ocularii. Prezbitismul se datorează stresului, nu vârstei. Muşchii sunt mai puternici decât e necesar.

Lumina cea mai bună pentru citit este lumina zilei. Lumina fluorescentă este cea mai proastă pentru că nu face umbre  şi are foarte puţine culori în spectrul ei. Are deficit de culoare roşie şi albastru-violet arie în care lumina soarelui este cea mai puternică.

Umbrele ajută ochiul şi creierul în compunerea formei obiectelor. Lumina fluorescentă fluctuează împerceptibil şi oboseşte extrem de mult ochii.

Ce facem pentru ochi?

Prosoape calde şi reci pe ochi alternativ, rondele de cartofi, castravete reci pe ochi, hidratare intensă cu apă, nu soluţie apoasă minerală plasticată.

În avion însoţitoarele de zbor ne dau prosoape calde să le aşezăm pe ochi.

Luăm monstre de texte scrise cu litere mici şi le citim de câteva ori pe zi. Începem cu lumina zilei apoi continuăm să citim la alte surse de lumină, aducând textul din ce în ce mai aproape de ochi până putem să îl citim de la 15 cm distanţă sau mai puţin.

Alegem două puncte unul pe pagină – o poză de exemplu şi altul în cameră la 2-3 metrii. Privim succesiv la pagină şi la locul ales din cameră.

Parcurgem spaţiile albe dintre rânduri ca şi cum am citi. În ochi nu intră informaţii; mintea conştientă e „în vacanţă”, cea inconştientă caută diferenţe, compară. Câştigăm flexibilitatea privirii

Negrul va fi mai negru iar cuvintele vor fi clare, evidente.

Privim zilnic ori de câte ori avem ocazia detalii – fire de păr, frunzele copacilor, etc.

Hipermetropia – asociată cu efortul mental intens de a citi. Globul ocular este turtit iar razele de lumină focalizează în spatele retinei. Ne plângem de vedere înceţoşată, dureri de cap, dificultăţi la citit, ne frecăm la ochi.

Exerciţii – frecăm palmele până se încălzesc şi le punem peste ochi. Polarizarea lor echilibrează şi relaxează ochii.

Prosoape calde şi reci alternativ pe ochi.

Pliculeţe de ceai cald pe pleoapele închise.

Recomandăm copiilor să meargă la iarbă verde şi să privească în ochii furnicilor.

Privim detaliile obiectelor din jurul nostru ori de câte ori putem. Citim un text la 15 cm apoi îl mişcăm înainte şi înapoi.

You must be logged in to post a comment.

6 vizitatori online acum
0 vizitatori, 6 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 16 la 09:43 am UTC
Aceasta luna: 18 la 05-01-2021 09:25 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC