Poluanţii din lanţul alimentar – dioxinele

Poluanţii, în special cei organici (denumiţi şi POP – poluanţi organici persistenţi) afectează în mod direct sănătatea noastră dar şi a planetei pe care locuim.

Aceştia se regăsesc în atmosferă, în sol, în pânza de apă freatică, şi inevitabil în farfuriile noastre.

Emisia de dioxine are ca sursă de provenienţă uzinele sau incineratoarele care încalcă normele de siguranţă; fie că este vorba de ţările dezvoltate, fie că este vorba de cele în curs de dezvoltare, poluarea este prezentă chiar şi acolo unde normele legale sunt drastice.

Dioxinele sunt substanţe care sunt rezultat în principal al combustiilor.

Dioxinele mai apar ca urmare a incinerării pădurilor, sunt produse de focul din sobe(lemn, cărbune, petrol), de focul unui simplu grătar, de emisiile industriale, de incineratoare sau de emisiile automobilelor adică din transportul rutier. Nu trebuie uitate dioxinele din fumul de ţigară sau dioxinele rezultate din albirea hârtiei cu clor.

În corpul animalelor dioxinele se fixează în ţesutul gras unde rămân timp îndelungat. Când păşunile sunt contaminate cu depuneri atmosferice, aceste toxine le vom regăsi în carnea sau laptele vitelor sau oilor care consumă iarba; de la acestea trec în corpul omului după consumul produselor de origine animală.

Principalul efect asupra sănătăţii noastre este riscul imens de apriţie a cancerului. Din această cauză s-a renunţat la producţia industrială a dioxinelor însă nu se pot controla cele apărute în urma proceselor naturale amintite mai sus.

You must be logged in to post a comment.

1 vizitatori online acum
0 vizitatori, 1 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 7 la 04:20 am UTC
Aceasta luna: 10 la 12-09-2018 08:24 pm UTC
Acest an: 146 la 01-14-2018 03:57 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC