Dr Pro: – colesterolul şi dezhidratarea celulară

Conform statisticilor medicale, cel mai mare ucigaş de oameni din istorie este de departe colesterolul. Acesta a ucis mai mulţi oameni decât au murit în toate războaiele mondiale din ultimii 200 de ani, însumat cu numărul de oameni care au murit în toate accidentele de circulaţie sau alte morţi accidentale. La fiecare 26 de secunde, undeva un om face infarct de miocard sau la fiecare minut un om moare de inimă iar factorul major care ne aduce în această situaţie este colesterolul.
S-a vorbit de hrana animală sau de alimentaţia preparată termic sau cea de fat-food consacrată de americani. Este adevărat. Ceeace nu se spune cu la fel de multă tărie este faptul că această substanţă numită colesterol şi care produce fiori oricărui cardiac, creşte şi din cauza dezhidratării cronice. Cum se petrece acest lucru?
După cum se ştie, omul este un organism pluricelular alcătuit din circa 35 000 de miliarde de celule (savanţii nu s-au putut pune de acord cu privire la numărul de celule din care este format corpul omenesc). Fiecare din aceste celule este alcătuită din membrană, citoplasmă şi nucleu. Dintre aceste componente, cea mai importantă este desigur, membrana celulară, pentru că la acest nivel au loc toate schimburile dintre interiorul şi exteriorul celulei. Până nu demult nucleul era considerat centrul vital, “creierul” celulei deoarece conţine “camera secretelor” sau “camera cu informaţii” adică ADN-ul; s-a extras însă experimental, în laborator, nucleele unei populaţii de celule şi acestea au supravieţuit hrănite bine, luni de zile, fără nucleu.
În fiecare celulă au loc peste 50 000 de reacţii chimice pe secundă. Toate aceste procese chimice complexe (pentru a reproduce TOATE aceste reacţii chimice intracelulare, ar trebui construit un combinat chimic care s-ar întinde pe câteve sute de hectare) sunt condiţionate, mediate, de apă. Celula se aseamnă cu un bob de strugure sau cu o roşie- conţine aproape 90% apă. Apa intră în celule prin canale specifice numite aquaporine. Dacă însă între mediul interior intracelular şi cel extern, din imediata apropiere a celulei există o diferenţă de presiune osmotică, apa are tendinţa de a ieşi, de apărăsi celula. O soluţie hiperconcentrată în săruri cum e apa de mare adsoarbe apa dintr-o soluţie hipoconcentrată până la echilibrarea / egalizarea presiunii osmotice. Dar, fără apă, fără un mediu de reacţie corect, celula se îmbolnăveşte şi moare. Membrana celulelor noastre este formată din trei starturi din care unul – cel de la mijloc conţine o grăsime care împiedică ieşirea apei iar această “grăsime” se numeşte colesterol. Când ne hidratăm cu orice altceva decât cu apă, cum ar fi soluţiile pe care de regulă le introducem în corp – suc, bere, apă minerală – dură există pericolul/posibilitatea reală de a ne dezhidrata la nivel celular. Atunci celulele noastre fie “strecoară” apa minerală cheltuind energie, fie solicită ficatului un aport suplimentar de colesterol Acesta “îmbracă” celula cu o “cămaşă” asemănătoare unui înveliş de seu sau ceară pentru a-i proteja apa din interior. Există studii care arată că oamenii care s-au hidratat cu o apă corectă celular cum este apa purificată osmotic, au obţinut valori normale ale colesterolului după -o medie de 21 de zile. Pentru a nu deveni “victime” ale colesterolului ridicat nu este suficient să renunţăm la alimentele de origine animală; este la fel de important şi trebuie să fim atenţi şi cu ce ne hidratăm.

You must be logged in to post a comment.

2 vizitatori online acum
0 vizitatori, 2 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 7 la 04:20 am UTC
Aceasta luna: 10 la 12-09-2018 08:24 pm UTC
Acest an: 146 la 01-14-2018 03:57 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC