Ce fel de apă bem?

Drobeta Turnu Severin singurul oraş din România care mai bea apă din Dunăre.


Posibila unda de poluare din Ungaria ar putea sa ajunga la noi peste 3 zile

StirileProTV.roHongrie: le flux toxique atteint le Danube – Ouest France
En Hongrie, la pollution a finalement atteint le Danube, dans la nuit de mercredi à jeudi. Cette contamination intervient trois jours après la rupture d’un réservoir de boue rouge toxique dans une usine d’aluminium de l’ouest du pays. Durée 59s


Budapest – Evacuation de eaux usées 2
ÎncÄ�rcat de EntreDeuxEaux. – Discover new destinations and travel videos.


Dunărea care are 2870 de kilometrii, adună apele – bazinul hidrografic din 19 ţări, traversează 10 ţări, a îngrozit pe mare iubitor de apă Jacques Yves Cousteau în 1991 („WC-ul Europei”) şi este sursă pentru prepararea ciorbelor şi a ceaiurilor destinate copiilor noştrii.

Informaţia de Severin v-a informat mereu, în ultimii ani, în ciuda unor rău-voitori –apărători ai altor interese, care au ridiculizat acest demers al nostru, cu privire la importanţa calităţii apei pe care ne-o oferim, din peste 320 de motive legate de sănătate sau fie şi numai pentru faptul că este al doilea element după aer, esenţial pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştrii.

Poluare pe Dunăre

Deşi purtătorul de cuvânt al Guvernului maghiar Anna Nagy ne-a asigurat zilele trecute că „autorităţile  depun eforturi susţinute pentru a împiedica substanţele chimice să ajungă în Dunăre”, pe suprafaţa fluviului au apărut deja primii peşti morţi. „Vă pot confirma că am observat deja primii pești morți în brațul principal al Dunării. Aceștia au fost văzuți la confluența râului Raba cu fluviul”, a declarat Tibor Dobson, purtător de cuvânt al serviciului ungar pentru situații de urgență. Substanţele toxice provin dintr-un rezervor cu deşeuri periculoase aparţinând companiei MAL Hungarian Aluminium distrus în localitatea Ajka (situat la 160 de kilometrii de Budapesta). Pagubele se ridică după primele estimări la peste 43 de milioane de euro deşi firma era asigurată pentru doar 10 milioane de euro. Râul Markal a fost complet sterilizat de orice formă de viaţă odată cu poluarea acestuia cu reziduurile otrăvitoare. Viktor Orban Premierul Ungariei prezent la locul catastrofei a declarat că localitatea nu va mai putea fi reconstruită în acelaşi loc pentru că “va fi imposibil pentru locuitori să se mai afle acolo în siguranţă”.  Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, „a exprimat preocuparea autorităţilor române şi a opiniei publice în ce priveşte consecinţele deversării asupra mediului şi a solicitat informaţii actualizate asupra evoluţiilor, indicând necesitatea unui dialog susţinut între factorii de decizie locali şi centrali din cele două state”, precizează un comunicat al Ministerului de Externe (MAE).

Baia Mare – “al doilea Cernobâl”

Să ne amintim că în anul 2000 ca urmare a ploilor abundente, 100.000 de tone de apă contaminată cu cianură de la exploatările de aur de la Baia Borsa şi Baia Mare s-au deversat în râul Tisa provocând moar­tea a 1.240 de tone peşte şi poluarea sur­selor de apă potabilă pentru 2,5 milioane de oameni.

În locul haldei de steril de lângă Baia Mare a rămas şi astăzi un lac de cianură iar România a trebuit să plătească Ungariei peste 120 de milioane de euro despăgubiri.

Catastrofa de la Baia Mare a fost considerată “al doilea Cernobâl” datorită impactului devastator asupra mediului iar mai multe ţări europene au interzis chiar atunci folosirea cianurii în industria minieră.

Dezastrul produs zilele trecute în Ungaria este DE ŞAPTE ORI MAI PE­RICULOS decât incidentul din Baia Mare şi poate necesita mult timp pentru a fi neutralizat din cauza metalelor grele, elementelor radioactive mutagene şi a sodei caustice care for­mează un mix foarte toxic, potrivit unui expert al Greenpeace.

Ce soluţie există?

Întrucât nici o staţie de tratarea apei din apropierea Severinului nu poate reţine elementele radioactive sau metalele grele, singura soluţie recomandată de cele mai importante instituţii din lume este echipamentul de purificare a apei prevăzut cu membrane osmotice – singurele capabile să reţină TOATE aceste elemente toxice şi extrem de periculoase (să nu uităm că mâlul de pe fundul Dunării va conţine câteva sute de ani reziduuri radioactive ca urmare a bombardamentelor recente asupra Serbiei). După catastrofa din anul 2000 oraşul Baia Mare este localitatea cu cele mai multe echipamente de purificare a apei prin osmoză inversă din ţară, urmată de Iaşi, Bucureşti, Constanţa. Deşi încă bea apă din Dunăre, Drobeta Turnu Severin este pe ultimele locuri la numărul de echipamente de purificare. Oamenii, speriaţi de amploarea bolilor apărute ca urmare a contaminării apei de băut dar şi de indiferenţa autorităţilor nu au mai aşteptat ajutorul politicienilor sau al statului care mereu au avut alte priorităţi pe agenda lor şi au decis să se ajute singuri. Dar întrucât există peste 50 de firme în România care au o ofertă diversă, alcătuită de cele mai multe ori din imitaţii ieftine, periculoase care durează puţin dar care asigură acestora vânzăre şi profit constant, pentru a nu fi acuzaţi că facem reclamă unuia sau altuia, cititorii interesaţi de informaţii suplimentare pot folosi adresa de e-mail sau telefonul redacţiei noastre.

You must be logged in to post a comment.

4 vizitatori online acum
0 vizitatori, 4 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 16 la 02:33 am UTC
Aceasta luna: 18 la 05-01-2021 09:25 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC