Abcesul anorectal

Este o acumulare de puroi (proces supurativ periano-rectal) în zona rectului într-o cavitate formată într-un pliu al peretelui şi care se infiltrează în muşchii din această zonă (muşchii care închid anusul). În faza acută vorbim de abces (colecţie localizată) iar în faza cronică de fistulă (când canalul anal comunică anormal cu pielea din jurul anusului).

Boala debutează la nivelul glandelor anale cu astuparea (obstrucţia) acestora declanşând criptita (inflamaţia criptelor Morgagni care se însoţeşte de dureri vii pulsatile în anus) iar germenii cei mai des întâlniţi sunt E. Colli, Enterococcus şi Bacteroides. Papilita este favorizată de existenţa hemoroizilor interni avansaţi, prolobaţi şi se manifestă tot prin dureri anale şi spasm sfincterian.

Abcesul anorectal debutează cu durere şi inflamare/tumefacţie (umflătură) locală roşie şi dureroasă. Dacă această colecţie purulentă este profundă, întregul organism va fi afectat şi atunci apare şi febra însoţită de o accentuată stare de oboseală. Durerea se accentuează la mişcare sau poziţia sezând pe scaun iar pacientul renunţă voluntar la defecaţie din cauza discomfortului/fricii pe care o produce.

Durerea este pulsatilă, însotiţă de roşeaţă şi tumefierea (bombarea) tegumentelor perianale (din jurul rectului), cu temeratura locală crescută, febră, frisoane – toate acestea sunt acuzele care aduc pacientul la medic. Durerea poate diminua dacă abcesul – punga de puroi – se „sparge” spontan la exterior şi se elimină, dar ulterior se instalează una sau mai multe fistule anale, cu evoluţie cronică şi care se vindecă extrem de greu. Pacienţii prezintă febră şi alterarea stării generale până  când abcesul fistulizează spontan (începe să se elimine puroiul), fie în rect fie la tegumentul perianal (în jurul anusului) moment când există uneori şi o uşoară sângerare. Spre deosebire de abces, fistula anorectală are ca principal simptom drenajul purulent care trenează de cele mai multe ori după un episod acut de abces evacuat spontan sau terapeutic.

Durerea sau senzaţia de discomfort apar numai la defecaţie dar nu sunt niciodată aşa intense ca în cazul abcesului sau fisurii anale. Tegumentul perianal este pruriginos (individul se plânge de mâncărimi intense) şi prezintă mici excoriaţii (zgârieturi). Uneori există mici sângerări. Semnul obiectiv este o mică papulă (umflătură conică, ridicătură) care are în centru un orificiu prin care la presiune sau spontan se evacuează puroi.

Stabilirea traiectului fistulei se poate face cel mai bine în sala de operaţie cu ajutorul anuscopului şi a unei sonde metalice. Orificiul intern este situat la nivelul liniei dinţate, cel extern poate fi oriunde la nivelul perineului. Existenţa a mai multe orificii externe trebuie să ne atragă atenţia asupra posibilităţii existenţei bolii Crohn sau a unei hidrosadenite supurative.

Atunci când mergem la medic şi acesta examinează zona va observa umflătura, roşeaţa, temperatura locală crescută iar la tuşeul rectal sau rectoscopie (examinarea rectului cu un tub rigid) se va confirma/infirma această afecţiune sau alta. Întrucât durerea este foarte mare aceste examinări sunt de obicei făcute cu anestezie locală sau generală.

Aceste examene sunt obligatorii mai ales când există o suspiciune de cancer sau boală Crohn. La anuscopie (examenul intern al anusului cu o sondă endorectală) zona inflamatorie apare pe linia ano-rectală, conică, roşie, cu vârf ascuţit şi albicios şi poate evolua spre abces anal. TOŢI bolnavii cu afecţiuni anale şi perianale TREBUIE EXAMINAŢI LOCAL + TUŞEU RECTAL pentru a nu scăpa nediagnosticată o afecţiune malignă (cancer rectal, cancer anal) care să fie depistată ulterior, într-un stadiu avansat de evoluţie, deasupra resurselor terapeutice (când nu se mai poate face mare lucru).

Abcesul anal poate fi simplu, unilocular, sau complicat, cu multiple expansiuni in spatiile vecine ori chiar contralaterial (de ambele parti ale anusului).

BOALA PILONIDALĂ  (“jeep driver’s disease”), afectează adulţii tineri după pubertate (20 – 40 ani), este puţin frecventă înainte de 40 ani şi poate fi  dureroasă şi neplacută. Tipic, afectează mai ales persoanele supraponderale,  bruneţii, pe cei cu igiena personală deficitară. Un chist pilonidal apare atunci când un folicul pilos (sacul de la nivelul căruia se dezvoltă firul de păr) de la nivelul tegumentului este întins sau iritat.

Acest lucru se poate produce în timpul efectuării exerciţiilor ce implică zona fesieră (precum călăria sau ciclismul), în cazul purtării de haine strânse în jurul feselor, căldura sau în caz detranspiraţie excesivă. Apare un blocaj la nivelul folicului pilos, ulterior acesta se infectează şi se umflă, rupându-se în ţesuturile înconjurătoare şi ducând la apariţia unui abces.

Ce facem?

Din cauza riscului septic (infecţia se poate generaliza cu septicemie care poate conduce rapid la deces) abcesul anorectal reprezintă o urgenţă chirurgicală şi el poate fi rezolvat simplu, în regim ambulator, în policlinică sau la un cabinet medical cu anestezie locală, executându-se incizia şi drenajul (evacuarea) abcesului.

Pacientul va face băi de şezut calde, antiseptice, mai ales după defecaţie, analgezia locală – la indicaţia medicului curant şi asigurarea unui tranzit digestiv fără efort sunt condiţii necesare pentru o vindecare funcţională corectă şi rapidă.  Tratamentul preventiv înseamnă combaterea constipaţiei (hidratare corectă pentru a nu mai obliga corpul să stoarcă bolul fecal de apa necesară proceselor chimice) şi evitarea supraacumulării de toxine care ajută flora microbiană să se dezvolte excesiv, evitarea sedentarismului şi a obezităţii.

Regimul alimentar va conţine legume şi fructe proaspete care aduc un aport suficient de fibre, enzime naturale şi vitamine care susţin şi ajută sistemul imunitar, se vor evita condimentele şi alcoolul. Sunt indicate plimbările şi/sau gimnastica.

You must be logged in to post a comment.

2 vizitatori online acum
0 vizitatori, 2 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 14 la 02:16 am UTC
Aceasta luna: 18 la 05-01-2021 09:25 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC