Anestezie şi puţină …istorie

Ni s-a întâmplat să ajungem odată măcat la dentist sau pe masa de operaţie şi am auzit cuvântul „anestezie”. Ce înseamnă? Cine l-a folosit prima dată?

Anestezia („an” – fără, „estezis”- sensibilitate) se referă la pierderea sensibilităţii la un individ/pacient inconştient spre deosebire de analgezie care înseamnă pierderea sensibilităţii la un pacient/bolnav conştient.

Anestezia (corect spus analgezia) se face local prin infiltraţie cu ajutorul unei seringi intradermice, subcutanate, intrafasciale, intramusculare sau perilezionale sau anestezie generală cu pierderea cunoştinţei (narcoza, curarizarea –permite o bună relaxare musculară necesară în cursul intervenţiei chirurgicale).

În antichitate tămăduitorii foloseau cârpe înmuiate în extracte vegetale care aveau efect halucinogen, dar pacienţii erau ameţiţi înaintea operaţiei, de obicei, cu alcool. Pentru că medicii timpului nu ştiau care sunt dozele corecte (mulţi pacienţi mureau fie din cauza dozelor mari fie insuficiente), aceştia au renunţat, bolnavul trebuind, la propriu, să strângă din dinţi (primeau o bucată de lemn sau de cauciuc pe care o fixau între dinţi ca să nu-şi muşte limba în timpul intervenţiei chirurgicale).

În anul 1516 – Curara,otrava sud-americană plasată în vârful săgeţilor, este descrisă pentru prima dată de  Martyr Angherius iar în 1540 – Valerius Cordus  sintetizează vitriolul dulce, fiind ajutat de Paracelsus (1493-1541). În 1754 – dioxidul de carbon este descoperit de Von Helmont şi izolat  de Black, iar în anul 1771 -Priestley şi Scheele, în mod independent descoperă oxigenul. Abia la sfârşitul secolului XVIII-lea, Humphry Davy testează pe propria piele oxidul azotos (gaz ilarizant) şi constată că nu mai simte nimic. Denumirea de gaz „ilarizant” a primit-o după ce colegii lui Davy l-au testat şi au izbucnit în râs (mai ales o anume doamnă). De atunci această substanţă era folosită la petrecerile înaltei societăţi pentru petrecerile mondene. Abia după 50 de ani acest gaz este folosit şi în scopuri medicale, în SUA, la o extracţie de măsea (dentistul american Horace Wells a raportat că pe lângă efectul ilarizant, protoxidul de azot are şi un efect analgezic). La fel s-a întâmplat cu eterul descoperit de Michael Faraday (abia după 30 de ani de „party-uri cu eter narcotizant” s-a folosit şi în scop medical la operarea unui adolescent care avea un chist la gât). În 1833 – Jean-Baptist Dumas (1800-l884), dă numele şi descrie compoziţia chimică a Cloroformului. În 1846, dentistul William Morton îşi scoate un dinte folosind eterul sulfuros produs chiar de el împreună cu un prieten chimist şi a constatat că nu a simţit nici o durere în timpul extracţiei. După două săptămâni el prezenta public această metodă care în scurt timp este adoptată de corpul medical de pe întreg mapamondul.

Pentru prima oară în istorie a fost folosită în anul 1859 cocaina descoperită de Alfred Niemann (acesta purifică alcaloidul izolat din frunzele de coca de către Gaedicke şi-l numeşte Cocaină), iar în 1884 oftalomolgul austriac Carl Koller efectuează o operaţiei pe ochi folosind această substanţă. În 1884 chirirurgul William Halsted realizează anaestezia pe traiectul nervului alveolaris iar în 1890 Ritsert reuşeşte sinteza benzocainei. In 1885, Corning, care era neurolog, administrează primul cocaina în  spaţiul subarahnoidian, dar în mod accidental şi fără să-şi dea prea bine seama ce face. Rezultatul fiind spectacular, Corning sensibilizat continuă experimentele, care din păcate nu au mai avut aceleaşi rezultate. In 1891, Essex Wynter descrie pe scurt observaţia sa asupra a 4 bolnavi la care practică puncţie lombară Câteva luni mai târziu, cunoscând şi lucrarea lui Wynter, Quincke descrie tehnica puncţiei lombare, valabilă şi folosită şi astăzi. Bier şi asistentul sau Hildebrand, experimentează pe ei înşişi efectele cocainei administrate subdural, ajungând la concluzia că cefaleea (durerea de cap) şi greaţa sunt legate de pierderea de LCR în timpul puncţiei. În 1903 chirurgul german Heinrich Braun prelungeşte efectul analgetic prin administrare de adrenalină iar în 1904  Alfred Einhorn reuşeşte sintetizarea procainei. În Suedia este sintetizată lidocaina în 1930 iar în anii următori apar o mulţime de derivate folosite ca analgezice şi anestezice (mepivacaină, prilocaină, articaină, ropivacaină, tropocaina, stoina, etc).

Este o onoare a aminti aportul şcolii medicale româneşti, Thoma Ionescu întemeietorul şcolii româneşti de anatomie şi de chirurgie, care descrie într-un articol în Britsh Medical Journal, în 1909, tehnica de puncţie durală cervicală, anestezia cervicală realizată folosind-o în intervenţiile pe craniu, faţă şi gât. În anul 1919 îi apare lucrarea „La rachianesthésie générale” („Rahianestezia generală”), prin care face cunoscută publicului medical noua metodă de rahianestezie la nivel cervical. În timpul unor vizite în Anglia şiAmerica, în anii1909-1910, a lansat „rachianestezia înaltă”, utilizabilă şi la intervenţii chirurgicale efectuate pe toracele superior şi la gât, şi a făcut demonstraţii operatorii în clinici de renume.

Thoma Ionescu a publicat numeroase articole despre rezecţia simpaticului cervical în tratamentul anginei pectorale, asupra gastrectomiei totale în cancerul de stomac, a imaginat şi dezvoltat tehnici operatorii originale detrepanaţie, splenectomie şi în cura radicală a herniilor.

You must be logged in to post a comment.

8 vizitatori online acum
0 vizitatori, 8 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 12 la 01:24 am UTC
Aceasta luna: 18 la 05-01-2021 09:25 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC