Cancerul şi depresia – pentru uzul Pacienţilor – video

Prima categorie-

Pacienţii care vor conştient sau inconştient să moară; ei văd în boală o cale de a scăpa de problemele lor. În timp ce tu ca medic sau asistent te chinui, te lupţi să-i faci bine, ei opun rezistenţă şi aşteaptă să moară. Dacă îi întrebi cum se mai simt, ei îţi răspund: „Bine!” Ce anume îi supără, „Nimic!” A doua categorie de pacienţi

cei mai mulţi dintre ei, sunt aidoma actorilor care dau probă pentru un rol; prestaţia lor urmăreşte să-l mulţumească pe medic sau pe terapeut. Se comportă aşa cum cred ei că doreşte medicul sperând că el se va ocupa de tot, precum mecanicul auto. Vor face exact ce li se spune- cu o sigură condiţie însă: terapeutul sau medicul să nu cumva să le sugereze schimbări radicale în stilul de viaţă!

Există însă o categorie de pacienţi cu care mie personal mi-ar place să lucrez tot timpul:

pacienţii responsabili, „excepţionali” după cum i-au denumit unii; Aceştia nu „fac frumos”jucând teatru, ei sunt ei înşişi!

Refuză să intre în rolul victimei chiar dacă societatea îi consideră aşa. Ei se educă şi devin specialişti în propria îngrijire, îi pun permanent întrebări terapeutului sau medicului, deoarece vor să înţeleagă de ce li se recomandă cutare program sau cutare investigaţie sau tratament; ei vor să se implice. Cer din partea medicului demnitate, respectarea statutului de individ, dar şi control, indiferent de evoluţia bolii.

Aceşti pacienţi vor să cunoască fiecare detaliu din fişele lor radiologice, de laborator, de terapie fizicală, vor să ştie ce înseamnă fiecare cifră din acele rezultate. Un medic care încurajează această intensă preocupare de sine în loc s-o respingă şi să fie „prea ocupat” sporeşte, îmbunătăţeşte radical şansele de recuparare, de vindecare ale acestui pacient.

Tocmai pacienţii pe care îi considerăm dificili sau necooperanţi, au şansele cele mai mari de recuperare. Pacienţii aceştia vor să fie educaţi şi să devină „doctori” în propriul caz. Unul din rolurile cele mai importante pe care le pretind de la medic în primul rând dar şi de la terapeut este acela de profesor.

You must be logged in to post a comment.

9 vizitatori online acum
0 vizitatori, 9 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 16 la 02:33 am UTC
Aceasta luna: 18 la 05-01-2021 09:25 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC