Pilulă cu …minte

Când vine vorba de bani sau de funcţii, prietenii se pot transforma în cei mai înverşunaţi duşmani. Dar puţină istorie este necesară. Împărăteasa Theodora a Bizanţului (originară din Paplagonia –Armenia) a fost alungată de pe tron de fratele ei Bardas în 855 şi exilată la mânăstirea Gastria unde va fi asasinată de Împăratul Basileus I Macedoneanul. A fost căsătorită cu Teofil cu care a avut cinci fete şi doi băieţi mai tineri din care unul – Michael III îi va urma la tron.

Theodora venera icoanele ortodoxe într-o perioadă când acestea erau interzise. Din acest motiv a fost canonizată şi apoi sărbătorită la 11 februarie. Când a fost prinsă cu icoane în dormitorul imperial ea a declarat pur şi simplu că sunt „păpuşile” ei. Două din acestea se mai găsesc şi astăzi la Mânăstirea Vatoped de la Sfântul Munte Athos, sunt purtate cu smerenie într-o procesiune organizată în Duminica Ortodoxiei şi sunt denumite în continuare „păpuşile Teodorei”. Mihai al III-lea poreclit şi „beţivul”, prea tânăr şi neştiutor s-a trezit, după îndepărtarea mamei sale, investit brusc cu o demnitate dificilă mai ales că a înţeles că este înconjurat doar de intriganţi, de paraziţi profitori şi de ucigaşi fără scrupule. Aşa că a decis să-şi aleagă un sfetnic de încredere în persoana unui bun prieten al său, Basileus Macedoneanul. L-a cunoscut când acesta – rândaş la grajd fiind, i-a salvat viaţa. Un cal nărăvaş, încă suficient de sălbatic l-a doborât la pământ, întâmplare care l-a adus în graţiile împăratului care, de atunci, l-a considerat ca şi pe un frate.

Basileus, ţăran de origine tracă-macedoneană, în timp ce îl servea pe Theophilitzes,  a vizitat orasul Patras, unde a câştigat favoarea frumoasei Danielis, o femeie bogată, care l-au dus în casa ei şi l-a dotat cu avere. Cu prilejul unor lupte când îl învinge pe campionul bulgar, Michael îl numeşte şeful gărzilor lui de corp, îl desparte de soţia sa Maria şi i-o dă de soţie pe amanta sa Eudochia Ingerina – de origine daneză. Cu aceasta Basileus va avea şase copii dar doi dintre ei sunt ai lui Michael – Leon şi Ştefan care ulterior vor deveni la rândul lor Împăraţi ai Bizanţului (Leon VI şi Ştefan Patriarhul I al Constantinopolului).  Basileos mânat de dorinţa de a parveni cât mai sus, deşi primea de la împărat un salariu uriaş şi favoruri nemăsurate, îl convinge pe acesta că şeful armatei (Burdas- unchiul lui cel care îl pusese pe tron) este trădător şi obţine aprobarea de a-l omorâ. Unii istorici afirmă că în timpul unei curse de cai alţii că în timpul unei expediţii împotriva arabilor, pe 21 aprilie 866, Burdas este asasinat chiar de Basileus. Pe 26 mai este numit în locul acestuia la conducerea armatei şi investit ca şi Caesar. Un an mai târziu, în noaptea de 23/24 septembrie 867, fostul rândaş de la grajd îl ucide pe Împăratul Michael III, se proclamă împărat şi  poartă apoi, călare pe cal, personal în vârful unei suliţe – capul marelui său binefăcător.

Care este tâlcul istoriei?

Când ajuţi sau promovezi un prieten, el va considera întodeauna că doar el merita aceste favoruri şi acesta este momentul în care se nasc frustrările dar mai ales mult pomenita “povară a recunoştiinţei”. Chinezii au comparat întodeauna prietenia cu fălcile unei fiare: dacă nu eşti atent poţi fi sfâşiat!…

De aceea în afaceri sau la serviciu prietenia mai mult strică decât ajută (alterează percepţia realităţii). Competenţa şi performanţa ar trebui să fie regulile şi criteriile prioritare care să stea la baza alegerii colaboratorilor sau angajaţilor, şi nu prietenia.

Sunt o mulţime de fapte şi întâmplări în istorie care dovedesc cu prisosinţă că nu duşmanii ne vor mânca viaţa cel mai mult cu nerecunoştinţa lor, ci prietenii.  Sau aşa cum  spunea Diana de Poitiers – iubita lui Henric al II-lea, rege al Franţei: “Dacă îţi doreşti un duşman adevărat, alege-ţi un prieten; el ştie cel mai bine unde să te lovească”…

You must be logged in to post a comment.

5 vizitatori online acum
0 vizitatori, 5 roboti, 0 membri
Numar maxim de vizitatori astazi: 16 la 05:05 am UTC
Aceasta luna: 18 la 05-01-2021 09:25 am UTC
Acest an: 147 la 03-31-2021 11:03 pm UTC
Din toate timpurile: 678 la 10-21-2017 04:44 am UTC